Dieta dla Zuchwałych

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Stewia dla Zuchwałych Historia słodkiej stewii
Email Drukuj PDF

Historia słodkiej Stewii

Stewia (Stevia Rebaudiana Bertoni) pochodzi z Paragwaju. Rdzenni indianie Guarani od ponad 1500 lat używają stewii do słodzenia swoich napojów i jedzenia. W szesnastym wieku europejscy kolonizatorzy sprowadzili roślinę do Europy.

W końcu XIX wieku, stewią zainteresowała się Europa Zachodnia, a następnie reszta świata.

Naukowiec Antonio Bertoni badał zastosowanie słodkich ziół. Wszystkie wczesne publikacje na ich temat, zostały przez niego napisane. Odkrycie stewii zostało przypisane właśnie jemu,
stąd w oficjalnej nazwie stewii widnieje jego nazwisko.

Przez wiele wieków pozyskiwano stewię z dzikich upraw. Dopiero w 1909 roku w Paragwaju zaczęto tworzyć plantacje stewii. W 1931 udało się wykrystalizować ze stewii stewiozydy (związki słodzące zawarte w stewii). Ekstrakt z rośliny okazał się być nieszkodliwy i przydatny do konsumpcji. Co więcej, był on 300 razy słodszy od cukru. W związku z ogromnym zapotrzebowaniem na cukier w Wielkiej Brytanii, w czasie II wojny światowej w 1941 roku podjęto próby produkcji stewiozydów na dużą skalę. Próba się nie powiodła, ponieważ brakowało wiedzy na temat
technologii wymaganej do ich produkcji.

Mieszkańców Zielonej Góry i okolic
Zapraszamy
do naszego sklepu gdzie kupicie słodzik Stevia. 

Internetowy Sklep Naturalna Medycyna Zielona Góra
Wszystkich zapraszamy do sklepu internetowego
www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl

Japonia była pierwszym krajem po Paragwaju, gdzie produkowano duże ilości stewii.
Powodem były wprowadzone w 1970 roku restrykcje, zakazujące używania sztucznych słodzików.
Stewia stałą się alternatywą odpowiadającą na rosnący popyt na zastępcze substancje słodzące.
Po przeprowadzeniu dokładnych badań, stewia została dopuszczona do używania w Japonii we wczesnych latach 80-tych. Kolejne kraje poszły śladami Japonii. Obecnie miliony ludzi konsumuje ekstrakty ze stewii. Zarówno w Europie, Ameryce Północnej i Południowej, jak i w Chinach, Korei i Izraelu.

Słodzik ze stewii używany jest zarówno do słodzenia herbaty, kawy oraz napojów, jak i do produkcji wielu produktów takich jak sosy.
Najwięcej stewii wciąż konsumuje się w Japonii. Zarówno Japonia, jak i Brazylia, uważają stewię za słodzik przyszłości.

Stevija Stewia Stevia - Słodycz bez cukru i chemii
Słodki listek stewii.

 

Uwaga!

Strona www.dieta-dla-zuchwalych.pl jest serwisem informacyjnym przekazującym szerokie spektrum wiedzy na temat Żywienia Optymalnego jego wpływu na zdrowie i leczenie wielu chorób.

Naszym zadaniem jest przekazanie Wam jak najszerszego spektrum wiadomości.
Waszym - wybranie odpowiadającego Wam sposobu na długie i zdrowe życie.

Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w serwisie.