Koniecznie przeczytaj
W żółtku jest cały surowiec potrzebny do zbudowania żywego organizmu
i dlatego żółtko jest najlepszym i podstawowym składnikiem Zuchwałej Optymalnej Diety.
Polecamy 5-6 żółtek dziennie, które w dużym stopniu zaopatrzą organizm w dobry budulec.
Najlepiej, jeżeli będą to jajka od Prawdziwych kur, choć i te z uczciwej farmy też można używać.
Aby nie karmić siebie gorszym jakościowo produktem w postaci białka z jajka, Dziadek od diety mojego Dziadka używa jedno jajko całe i 4 żółtka. Pozostałe białka idą dla psa.
W książce kucharskiej dr Kwaśniewskiego i innych optymalnych przepisach kulinarnych znaleźć można dziesiątki sposobów na zagospodarowanie pozostałych białek.
Żółtka jako naturalny obrońca przed dżumą?!
Ze strony http://pl.shvoong.com
Jednym z naturalnych, odwiecznych i praktycznie niezmiennych produktów spożywczych z mega dawką składników odżywczych i budujących są, były i będą jajka. Kurze jajka, które na szczęście od lat istnieją w niezmienionej postaci.
( Autor ma na myśli jajka od prawdziwych dziobiących trawę i jedzących ziarno kur nie pędzonych odpadami z produkcji penicyliny i hormonami )
Otóż stwierdzona została pewna zależność pomiędzy spożywaniem kurzych jaj, a raczej masowym spożywaniem kurzych żółtek, a zahamowaniem epidemii czarnej dżumy, która dziesiątkowała ludność Europy w piętnastym wieku.
Budownictwo sakralne w owym czasie jeszcze wtedy do zaprawy murarskiej używało często i nagminnie białko kurzych jaj – towar ogólnodostępny i dość tani. Można sobie wyobrazić ile wtedy tych jaj zużywano na budowę monstrualnych budowli. Pozostawały żółtka, które sprzedawana na kwarty na placach miejskich, wprost z miejskich kadzi za śmieszne wręcz pieniądze.
Więc przez niemal cztery wieki żółtka były podstawowym budulcem każdego organizmu i dostawcą niezbędnych składników pokarmowych. Takie zaprawione w sole mineralne, witaminy, mikroelementy, biopierwiastki organizmy średniowiecznego człowieka potrafiły niekiedy zwalczyć bitwę z atakującymi zarazkami dżumy.
Warto dodać, że w piętnastym wieku zaczęto masowo piec sękacze, bo to właśnie ogromna ilość dostępnych żółtek na ówczesnym rynku spowodowała rozwój i powstanie tego ciasta!!!
Bibliografia
Żółtka jako naturalny obrońca przed dżumą?!
autor Joanna Pek 2007
Koniecznie przeczytaj
Wikipedia o żółtku:
Żółtko (deutoplazma) – substancja zapasowa w komórce jajowej, stanowiąca materiał budowlany i odżywczy dla przyszłego zarodka. Żółtko powstaje w procesie witellogenezy. W skład deutoplazmy wchodzą białka, tłuszcze, oraz węglowodany. Główny składnikiem żółtek jest lecytyna należąca do fosfolipidów. Organizmy zasobne w żółtko zwane są polilecytalnymi. Są to głównie owady, gady, ptaki. Ssaki łożyskowe są oligolecytalne. Ilość żółtka i sposób jego rozmieszczenia w komórce ma wpływ na bruzdkowanie. Żółtko u ptaków to produkt odżywczy (bogaty w tłuszcze). Zawieszone one jest w jaju za pomocą tzw. chelozów inaczej elastycznych skrętek. Chelozy znajdują się w białku (bardzo dużo w nim wody). Na kulce żółtka wytwarza się podstawka na której rozwija się zarodek. Embrion po spożytkowaniu całego pokarmu zawartym w żółtku wypełnia całe wnętrze jaja.
Nasze Zuchwałe Żarcie.